YouTube is van Google en Vimeo van InterActiveCorp

YouTube of Vimeo wat zijn de verschillen?

We beginnen en dat is niet voor niets met YouTube dat is toch wel de koning in video content op het internet. YouTube heeft meer dan een biljoen gebruikers. Iedere dag kijken mensen honderden miljoenen uren video. Het potentiële bereik is enorm en ongeëvenaard dat alleen al is reden om YouTube te kiezen. Er is nog een reden. YouTube is de tweede grootste zoekmachine ter wereld na Google. Staat je film niet op YouTube dan komt niemand je dus tegen in die tweede zoekmachine. Bovendien is Google ook nog eens eigenaar van YouTube waardoor je video sneller hoger in de ranking komt bij de zoekmachine resultaten. Verder is de kwaliteit uitstekend. Je kunt gratis en vrijwel onbeperkt professionele films uploaden tot 4k resolutie, dat is vier keer de resolutie van een HD film, zeg maar bioscoopkwaliteit. Bovendien zijn video's eenvoudig in te voegen in bijvoorbeeld een website. Je kunt video's aan elkaar linken met zogenaamde kaarten en afspeellijsten zodat je de kijker kunt begeleiden van de ene naar de andere video. Je kunt ook gaan werken aan een netwerk door mensen te vragen zich te abonneren op je kanaal en als je wilt zou je nog kunnen verdienen aan YouTube door advertenties te plaatsen op je video.

Hoera en hosanna voor YouTube.

Is er dan helemaal geen nadeel te bedenken? Natuurlijk wel, door dat YouTube zo groot is en zo'n grote community kent is je video er slechts één van de vele. YouTube is een professioneel platform met uitstekende technische randvoorwaarden en het kost niets. Maar ja, voor niets gaat de zon op, ook bij YouTube komen rekeningen binnen en dus is er ook een verdienmodel. Er zijn veel linkjes banners en advertenties te zien op YouTube. YouTube linkt voor kijkers automatisch video's die aan elkaar zijn gerelateerd dat is leuk voor de kijken maar niet altijd voor je bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer er een film van de concurrent aan je video wordt gelinkt.

Voordelen van YouTube:
Goed voor zoekmachine optimalisatie (SEO)
Ongeëvenaard internationaal bereik
Uitstekende technische kwaliteit
Het is gratis

Nadelen zijn dat je een van de vele op het platform bent. Er is serieuze concurrentie. Het verdienmodel van YouTube is nadrukkelijk zichtbaar en je krijgt wat minder positieve reacties onder je video.

Dan Vimeo

Het gevoel wat veel mensen krijgen bij Vimeo is exclusiviteit, klasse en hoge kwaliteit. Let wel, het technische kwaliteit voordeel van Vimeo ten opzichte van YouTube bestaat niet. Films in hoge resolutie zijn ook te delen via YouTube. Vimeo is een grote speler met 130 miljoen gebruikers toch weer kleiner dan YouTube. Vimeo kent bijna geen advertenties en dat is mooi voor de kijk-ervaring. Het gaat echt alleen maar om je video. Maar wie betaalt dat dan allemaal? Ook bij Vimeo komen rekeningen binnen. Het verdienmodel zit bij Vimeo niet bij de kijker maar bij degene die films upload voor zakelijk gebruik. Voor toegang tot hoge kwaliteit moet je minimaal de betaalde Vimeo plus optie gebruiken. Het imago van Vimeo en de merkbeleving kan natuurlijk van betekenis zijn voor de toepassing van je productie. Vimeo producties zijn vaak, artistiek gezien, van hoge kwaliteit. Films bestaan voornamelijk uit mooi gemaakt beeldwerk. Veel creatieve filmmakers, regisseurs en kunstenaars delen hun producties op dit platform. Wanneer het belangrijk is of wanneer je het functioneel vindt, omdat je publiek erop is te vinden of je hecht waarde aan de merkassociatie en de uitstraling dan is Vimeo een prima keuze. Bovendien worden die kijkers niet geconfronteerd met advertenties.

Voordelen van Vimeo:
Mooie schone omgeving
Vrij van linkjes en banners
Weinig advertenties
Reacties zijn zorgvuldiger en sympathieker

Nadelen zijn dat het gratis account beperkt is. Het is niet gratis voor zakelijk en professioneel gebruik. Het heeft een relatief klein publiek.

Resumé:

YouTube is onze grote vriend vanwege de goede kwaliteit het enorme bereik. Iedereen kent het en het is een belangrijk zoekmachine optimalisatie, SEO-instrument. Als je merkassociatie belangrijk vindt en het gevoel van hoge klasse en exclusiviteit wil meegeven of omdat je doelgroep erop te vinden is dan is Vimeo een goede keuze.

Maar, je kan natuurlijk het ene doen en het andere niet laten.